Over Engelse hoofdstellen

Horse - About English bridles

Hoe hoofdstellen eruitzien en werken kan binnen de Engelse rijdisciplines anders zijn.

Desalniettemin zijn er drie hoofdtypes Engelse hoofdstellen:

- Trens hoofdstel

- Stang en Trens hoofdstel (dubbel of volledig hoofdstel)

- Bitloos hoofdstel

Laten we deze verschillende soorten eens nader bekijken:

Trens hoofdstel

Het trenshoofdstel wordt het meest gebruikt omdat het een zeer veelzijdig en functioneel hoofdstel is.

Het wordt vaak gebruikt bij jonge paarden, trailrijden en in alle sportpaardendisciplines (springen, jagen, dressuur en eventing).

Een trenshoofdstel bestaat uit een van de vele soorten enkele trensbits, zoals een watertrens, een bustrens of een D-ring, een enkele set teugels die aan dat bit is bevestigd en een aantal soorten neusriem of caveson.

Deze kunnen zijn:

• Standaard Caveson

• Flitsneusriem

• Krukneusriem

• Hangende neusriem

• Figuur 8

Een trenshoofdstel werkt met druk. Deze druk komt van het bit op de hoeken van de mond, lippen, tong en gehemelte van het paard, en ook met druk van het hoofdstel op de nek en neusbeen van het paard.

In een Engels trenshoofdstel houdt de neusriem de kaken van het paard op één lijn en voorkomt dat het paard zijn mond ver genoeg opent om het bit en de teugelhulpen te vermijden.

Als het goed is afgesteld - niet te strak of te los - brengt de neusriem ook een deel van de bitdruk over van de kaken van de mond van het paard naar het neusbeen. Een neusriem biedt ook een plaats voor een staande martingaal om te bevestigen tijdens gebruik.

Het type neusriem dat is toegestaan ​​en ontworpen om te worden gebruikt als onderdeel van een trenshoofdstel varieert enigszins, afhankelijk van de Engelse rijdiscipline.

Het type bit en het type neusriem hebben invloed op de functionaliteit van het hoofdstel.

Ook kunnen de specifieke behoeften van een paard variëren, afhankelijk van zijn activiteit. Om deze reden hebben sommige ruiters een trenshoofdstel en bitcombinatie voor ringwerk, en dan nog een trenshoofdstel en bit voor het rijden van een crosscountry-parcours.

Het stylen van trenshoofdstellen begint met de kleur van het leer. Zwart blijft de huidige trend voor dressuurruiters. Comfortkenmerken, zoals zachte vulling op neusriem, frontriem en kroonstuk, zijn meestal aan het zicht onttrokken. Af en toe wordt er wat kleur of sprankeling aan een dressuurhoofdstel toegevoegd door het gebruik van contrasterende vulling of biezen op de neusriem en frontriem, of door het gebruik van een frontriem verfraaid met kristallen, eenvoudige metalen inzetstukken of kralen.

Traditionele tinten bruin leer zijn aantrekkelijk voor degenen die in de jagers- of springring- of crosscountry rijden. Deze hoofdstellen hebben een klassieke stijl en zijn ook ingetogen, en innovaties die zijn ontworpen voor het ultieme comfort van het paard zijn meestal smaakvol discreet.

Hunter-, spring- en crosscountry-rijders zijn over het algemeen vrij om de styling van hun hoofdstel te kiezen op basis van hoe ze het uiterlijk van zijn of haar paard het beste kunnen flatteren. Frontriemen die zijn versierd met kristallen zijn echter niet toegestaan ​​voor gebruik in de afdeling jagers of jachtstoelen.

Trenshoofdstellen zijn verkrijgbaar in rijke bruine kleuren die passen bij de vele kleuren van bruine zadels, en in effen leer, met verhoogde panelen of mooie stiksels.

Stang en Trens Hoofdstel

Het stang en trens hoofdstel wordt ook wel een dubbel hoofdstel of een volledig hoofdstel genoemd. Het hoofdstel is te zien op paarden die trainen in de hogere categorieën van dressuur.

Het dubbele hoofdstel heeft twee bitten - een trensbit en een onderlegbit - en twee sets teugels.

Een trensbit heeft een niet-gescharnierd mondstuk, meestal met een poort die ruimte biedt voor de tong van het paard, een kinketting die druk uitoefent onder de kin en schachten die een hefboomwerking mogelijk maken.

Een smalle teugel is verbonden met een ring aan het onderste uiteinde van de schacht. Wanneer een teugelhulp wordt gebruikt, gaat de hefboomwerking op de schacht van het bit omhoog naar de nek van het paard.

Een onderlegbit is een type trensbit dat een dunnere diameter heeft dan een standaard trensbit en kleinere ringen heeft om interferentie met de schachten van het trensbit te voorkomen. Om de ruiter te helpen bij het identificeren van de teugels op het gevoel, is de trens teugel, die aan de ringen van de onderlegtrens wordt bevestigd, meestal breder of van een andere stijl dan de Weymouth. De onderlegtrens is ook een maat kleiner dan het weymouth bit. Dus als je een weymouth bit van 13,5 gebruikt, zorg er dan voor dat je een onderlegtrens van 12,5 gebruikt.

De styling van het stang en trens-hoofdstel voor de dressuurring omvat meestal zwart leer om te coördineren met zwarte dressuurzadels. De neusriem van een volledig hoofdstel, om ruimte te geven aan het bit om te kunnen functioneren, heeft geen flitser. Tegenwoordig wordt echter vaak een kruksluiting gebruikt. Net als bij het trenshoofdstel voor dressuur, is dit type hoofdstel ingetogen en klassiek van uiterlijk, met subtiele verfraaiing alleen op de frontriem en af ​​en toe de neusriem door subtiele biezen of vulling. Comfortfuncties zijn discreet.

Een bitloos hoofdstel werkt met druk op de belangrijkste delen van het paardenhoofd zonder het gebruik van een bit in de mond van het paard.

Een ruiter of trainer kan er om verschillende redenen voor kiezen om een bitloos hoofdstel op een paard te gebruiken. Het kan tijdelijk worden gebruikt voor de omscholing van een paard dat is bereden door een hardhandige ruiter of een mondletsel heeft opgelopen. Het kan worden gebruikt omdat een paard gebitsproblemen heeft of problemen met het verdragen van een beetje zodanig dat gedragsproblemen ontstaan. Andere ruiters kiezen voor een bitloos hoofdstel voor het algehele comfort van het paard.

Bitloze hoofdstellen worden als complete eenheid ontwikkeld en aangeboden. Sommige hackamores kunnen aan de bakstukken van een trenshoofdstel worden bevestigd om zowel de neusriem als het bit te vervangen en zo een bitloos hoofdstel te creëren.

Terug naar blog

Plaats een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.