Over helmstandaarden (met dank aan Charles Owen)

About helmet standards (thanks to Charles Owen) HorseworldEU

De veiligheid van de helm wordt gecontroleerd door middel van hippische normen en certificeringen.


Normen zijn lijsten met tests en controles die zijn gemaakt door een groep biomechanische ingenieurs met criteria voor slagen of falen.

Alle fabrikanten van rijhelmen moeten helmen produceren die voldoen aan een van de drie internationale veiligheidsnormen of merken voor paardensport: PAS015:2011, VG1 01.040 2014-12 en ASTM F1163:2015.

De SNELL E2016 is een meer 'extreme' standaard voor ruiters die op zoek zijn naar de hoogste bescherming. De belangrijkste verschillen in testen waarmee SNELL zich onderscheidt, zijn onder meer een hogere val op een plat oppervlak, een val op een metalen bal in plaats van een scherpe metalen rand en een mate van pletweerstand die grotere kracht gebruikt.

Elke norm test streng verschillende impacts en ongevalscenario's waarbij een paard betrokken is, dus hoe meer hoe beter.

Fiets- en motorhelmen bieden niet hetzelfde beschermingsniveau en zijn niet geschikt voor paardrijden.

Hieronder is een poster van Charles Owen gemaakt om de bescherming die wordt geboden door de belangrijkste veiligheidsnormen voor helmen visueel uit te leggen.

 

Belang van meerdere standaarden

Hoewel sommige normen goed kijken naar het voorkomen van de meest ernstige soorten hoofdletsel die een riuiter kan ervaren, beschermen andere tegen de meer alledaagse. Geen enkele standaard kan nauwkeurig voorspellen welk type ongeval of val een ruiter kan ervaren, aangezien er te veel variabelen zijn om rekening mee te houden: als de val op beton, gras of in een arena is; of de berijder wordt geschopt als hij of zij valt; of het paard noppen/kitten draagt; of als een paard op de ruiter valt en een kneuzing veroorzaakt.

Daarom is bewezen dat een helm die aan meerdere normen voldoet, de meest uitgebreide bescherming biedt en een breder scala aan mogelijke ongevallenscenario's dekt die een ruiter kan ervaren.

Veiligheidsstandaardcriteria en testen


Bij het bepalen van de veiligheid van een helm en het beoordelen of een helm zal slagen, heeft elk van de individuele normen zijn eigen criteria en tests die min of meer de nadruk leggen op verschillende helmen en verschillende soorten verwondingen. Ze zullen bijvoorbeeld onderzoeken hoeveel van het hoofd een helm bedekt, hoe een berijder valt en op welk type ondergrond, hoe een helm beweegt en hoe ernstig een blessure kan zijn die berijders kunnen oplopen door die val. Er worden veiligheidstesten uitgevoerd om ervoor te zorgen dat helmen voldoen aan een of meer internationale veiligheidsnormen voor paardensport.

Het aantal keren dat een partij rijhelmen wordt getest varieert tussen de verschillende certificeringen.

Het BSI Kitemark (PAS015 en VG1) controleert één op de 200 helmen uit een batch van 800 tot 3.200 voordat ze een keurmerk afgeven. Als de helmen niet aan de norm voldoen, moet de hele partij worden vernietigd.

SEI (Safety Equipment Institute, gevestigd buiten Washington, DC) zal elke 12 maanden een batch testen om de kwaliteit te waarborgen. Alle certificeringsschema's vereisen dat goedgekeurde helmen een eerste ontwerptest doorstaan.

De CE-markering (het Europese veiligheidscertificeringsschema) vereist geen verdere tests na de eerste goedkeuring, tenzij de helm wordt gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.

Helmen worden traditioneel getest door de piekversnelling te meten van een gehelmde stalen hoofdvorm die vanaf een bepaalde hoogte op een plat stalen oppervlak valt.

Andere tests omvatten een val op een stalen rand of, in het geval van de SNELL E2016-test, een val op een metalen bal.

Sommige normen meten ook de weerstand tegen verbrijzeling, de stabiliteit en het gezichtsveld. Voor toonaangevende fabrikanten zijn deze tests slechts het begin van het analyseren van hoe een helm in de echte wereld zal presteren.Voor de helmen die wij verkopen:


De helmen van Kep Italia voldoen aan het VG1- en ASTM-niveau.

GPA-helmen voldoen aan het ASTM-niveau.

Van Charles Owen voldoen deze helmen aan alle 3 niveaus: Ayr 8 plus, Halo, Luna, Pro II plus, Sp8 plus, Hampton.

Van Charles Owen ontmoet de Fian ASTM en VG1 en de YR8 ontmoet PAS en VG1.

Terug naar blog

Plaats een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.