Mond - en kaakstukken

Clamp - Cheek - and Mouthpieces

Watertrens Grote Ring

De watertrens heeft losse ringen wat het bit vrijer laat bewegen in de mond waardoor veel paarden dit bit goed accepteren. Grote ringen hebben een indirectere inwerking dan kleinere ringen. De grote ringen zorgen voor een grotere drukverdeling op de wangen. Hierdoor is een paard makkelijker wendbaar en kan een bit niet zo makkelijk door de mond getrokken worden. Daarnaast kan er een lichte hefboomwerking verkregen worden met deze grote ringen. Maar denk eraan: hoe groter de ringen zo langzamer je hulp doorkomt.

Bustrens Port Medium


De ringen van de bustrens kunnen niet los bewegen waardoor de hulp directer doorkomt en het bit stil ligt in de mond. De tongboog medium is licht buigzaam. Dit mondstuk heeft een tongboog wat zorgt voor minder druk op het midden van de tong van het paard. Meer tongvrijheid is ideaal voor paarden die een gevoelige tong hebben of paarden die hun tong uitsteken.

Port Medium
Dit mondstuk is een stang met een lage tongboog. De stang geeft lichte tongvrijheid en zorgt voor een goede drukverdeling op de lagen. De poort creëert ruimte voor de tong en vermindert de druk op het midden van de tong van het paard. Meer tongvrijheid is ideaal voor paarden die een gevoelige tong hebben of paarden die hun tong uitsteken.

Ophaal- Watertrens

De ophaaltrens moedigt het paard aan om het hoofd omhoog te brengen. Het wordt vaak gebruikt bij paarden die achter het bit lopen of de hand slecht volgen. Het bit kan gebruikt worden met één of twee teugels of met pelhamriempjes. In de meeste gevallen wordt het bit met twee teugels gebruikt, de ene teugel wordt normaal aan het bit bevestigd en de andere teugel aan het uiteinde van de ophaalriempjes. Op deze manier kan de ruiter de ophaalwerking alleen gebruiken als dit echt nodig is.


Dit bit is niet geschikt voor onervaren ruiters.

French Link

Het french link mondstuk is een dubbelgebroken mondstuk met een achtvormige plaat in het midden die gelijke druk uitoefent op de tong. Dit mondstuk heeft twee scharnierpunten, is meer naar de mond gevormd en ligt wat losser in de mond.

Pompstang


Een dressuur-pompstang wordt samen met een onderlegtrens gebruikt, de zogenaamde stang en trens. Door de pompfunctie zit er meer beweging in het bit. Het paard kan naar behoefte het bit iets oplichten om de druk op de tong te verminderen. De dressuurstang is een kaakstuk met hefboomwerking. Hoe langer de scharen hoe scherper de inwerking. De pomp-dressuurstang heeft lange scharen en heeft daarom een scherpere inwerking dan de baby pomp-dressuurstang. Voor een stang en trens combinatie is een speciaal stang en trens hoofdstel vereist of een extra bakstuk. Daarnaast moet dit kaakstuk altijd gecombineerd worden met een kinketting om te voorkomen dat het bit doorslaat.

Watertrens kleine ring / onderlegtrens


Dit kaakstuk heeft losse ringen wat het bit vrijer laat bewegen in de mond waardoor veel paarden dit bit goed accepteren. Kleine ringen hebben een directere inwerking van de hulpen dan grotere ringen. Hoe kleiner de ringen, hoe meer druk er op een kleiner oppervlak overgebracht wordt. Kan een geschikt bit zijn voor een sterker paard. In combinatie met een 12mm mondstuk wordt dit bit gebruikt in combinatie met een dressuurstang, er liggen dus twee verschillende bitten gelijktijdig in de mond van het paard. De ringen van een onderlegtrens zijn kleiner zodat er genoeg ruimte is voor de werking van de dressuurstang.

Arched


Het arched mondstuk is een stang met een lichte buiging. Door de buiging in het bit is er ruimte voor de tong en wordt de druk verspreid over de tong, de lagen en de lippen. Met het arched mondstuk heb je een gelijkmatige drukverdeling in de mond.

Mullen

De Mullen is een rechte stang die licht naar voren buigt. Er zit een starre kern in waardoor de mullen stang niet buigzaam is maar wel zacht aanvoelt..

3 - ring trens

Een 3- ring trens ook wel pessoa bit genoemd is een bit met een hefboomwerking. Hoe lager de teugels geplaatst worden hoe strenger het bit wordt. Een ideaal bit voor paarden die erg sterk zijn in het parcours of door de hand heen lopen. Bij paarden die over een langere periode op dit soort bit gereden worden kan het gebeueren dat ze meer op de voorhand gaan lopen. Dit bit is voor de onervaren ruiter niet geschrikt.

Jointed Bustrens

Je kan dit bit gebruiken voor jonge paarden om het zo eenvoudig mogelijk te houden, maar ook bij paarden die niet houden van de druk op het midden van de tong zoals bij een dubbelgebroken mondstuk. Een ander belangrijk ding: Het notenkraker effect is een mythe. Dit kan alleen wanneer je bit veel te lang is.

Watertrens

Dit kaakstuk heeft losse ringen wat het bit vrijer laat bewegen in de mond waardoor veel paarden dit bit goed accepteren. Doordat de ringen vrij bewegen komen hulpen minder direct door dan bij bijvoorbeeld een bustrens.
Om te voorkomen dat er velletjes tussen de bewegende ringen komen is het aan te raden om het bit te voorzien van bitringen.

Swivel

Dit kaakstuk heeft twee halve ringen die in verbinding met elkaar staan wat meer controle biedt dan normale ringen. Het mondstuk heeft een beperkte bewegingsvrijheid omdat het tussen de halve ringen aan het kaakstuk bevestigd is. Het swivel heeft verschillende opties voor het bevestigen van de teugels waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel druk je wilt uitoefenen. Het bakstuk wordt bevestigd aan de bovenste halve ring en de teugels kunnen bevestigd worden aan de grote ring of aan de onderste halve ring. Door de teugels aan de grote ring te bevestigen wordt er druk uitgeoefend om het hoofd te laten zakken. Als de teugels aan de halve ring worden bevestigd heeft het bit een milde hefboomwerking voor beter reactievermogen.

Cherry Roller

Heb je een paard dat zich vastbijt op het bit en naar voren begint te trekken?
Misschien kun je dan eens een Cherry Roller mondstuk proberen.
Het cherry roller mondstuk bestaat uit losse rolletjes. Deze rolletjes ontmoedigen het paard om het bit vast te pakken. Dit bit is geschikt voor paarden die hard in de mond zijn, het bit vastpakken en dan naar voren trekken.

Waterford

Een waterford mondstuk bestaat uit een reeks afgeronde schakels. Het is een flexibel bit dat zich naar de mond van het paard vormt en een gelijkmatige druk creëert. Het kan in alle richtingen bewegen waardoor het paard het bit moeilijk kan vastpakken zodat de ruiter de juiste controle behoudt. Dit bit is niet geschikt voor onervaren ruiters. In zachte handen is dit mondstuk vriendelijk maar met een harde hand kan het bit scherp zijn.


Locked


Het locked mondstuk lijkt op een enkelgebroken bit maar kan niet zo dubbelvouwen als een normaal enkelgebroken bit. Bij tegendruk blokkeert het bit waardoor het in een stang verandert en het een scherper bit wordt. Bij minder druk op de teugels verandert het bit weer in een enkelgebroken bit. Dit maakt het een ideaal bit voor paarden die tegen de hand zijn en door de hand heen lopen.


Bustrens Port Medium

Er zijn veel paarden die de druk op de tong niet prettig vinden. Ze laten dat merken door de tong uit de mond te steken of door te proberen ze boven het bit te leggen. Voor deze paarden adviseren wij vaak bitten met tongboog. De port medium heeft een medium flexibiliteit en is speciaal voor gevoelige paarden die een beetje sterk kunnen worden waardoor een flexi soft niet genoeg grip zou garanderen.

Bustrens Flexi Soft
Dit bit wordt vaak geadviseerd voor paarden die problemen hebben met het accepteren van het bit of voor jonge paarden. Dit mondstuk is zacht en flexibel, waardoor deze paarden meer vertrouwen krijgen in het bit en de hand van de ruiter. Door de bustrens ligt het bit stabiel in de mond, wat een directe verbinding tussen ruiter en paard bevordert. Als je een erg sterk paard hebt of een paard dat veel op het bit kauwt, adviseren wij om een ander bit te gebruiken.

Enkelgebroken


Het enkelgebroken bit heeft één scharnierpunt

waardoor er minder druk op de tong komt dan bij een dubbelgebroken mondstuk.

Een enkelgebroken mondstuk werkt voornamelijk in op de lagen en de zijkant van

de tong.

Terug naar blog

Plaats een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.